Kwekerij Melenhorst
Hoe je een nieuwe bloemsoort kweekt? Wij hadden er nog nooit over nagedacht maar het blijkt reuze moeilijk te zijn. Tenminste, wel bij bepaalde soorten. Veel rassen hebben namelijk een natuurlijke barrière en laten zich niet makkelijk kruizen. Maar hierdoor laten de broers Rick en Niels van Kwekerij Melenhorst in Erica zich niet afschrikken. De bank in eerste instantie helaas wel, zij wilden namelijk garanties zien voordat ze een financiering zouden verstrekken. Het MKB Fonds Drenthe geloofde in de kracht van Kwekerij Melenhorst en stapte in. En de bank? Die liet daarna niet lang meer op zich wachten.
Wij geloofden absoluut in onze kracht, maar de bank wilde garanties zien
Wat doet Kwekerij Melenhorst?
“We telen en veredelen snijbloemen, en dan met name de Alstroemeria”, vertelt Rick Melenhorst. Rick en zijn broer Niels runnen de kwekerij die hun ouders Jan en Marietje hebben opgestart. “Telen doen we ‘gewoon’ voor de verkoop, met name via de grootste bloemenveiling ter wereld; de Royal Flora Holland. Veredelen betekent eigenlijk gewoon dat we planten met elkaar kruizen zodat daar nieuwe soorten uit ontstaan. Bij sommige soorten gaat dat heel makkelijk, bij andere lastiger. De Alstroemeria is moeilijk te veredelen. Daarmee maken we het onszelf natuurlijk moeilijk, maar we brengen daarmee ook iets unieks.” En dat is wel nodig in de bloemenbusiness, want de concurrentie is groot en keihard. Bij deze soort hebben ze daarom maar drie echte concurrenten.
Hoe werkt dat dan, het ontwikkelen van een nieuwe bloemsoort?
“Het kost jaren aan onderzoekswerk”, vertelt Rick. “Je start met het selecteren van planten die goede of gewenste eigenschappen hebben. Die kruis je met elkaar. Wanneer je steeds met de beste exemplaren doorkweekt, krijg je uiteindelijk een steeds betere, ‘veredelde’ plant. Uiteindelijk hou je een tiental uitgeselecteerde planten over, die vervolgens nog eens 2 jaar getest worden. We beoordelen dan eigenschappen als bloemkleur, steeldikte, knopgrote, knoppresentie, productie en gevoeligheid voor ziektes en bladpunten. Uiteindelijk blijven er 2 tot 3 stuks over die op alle genoemde eigenschappen voldoende hoog scoren én een verbetering zijn t.o.v. het bestaande assortiment. Het veredelen van de soorten Alstroemeria zoals we die nu verkopen, heeft ons ongeveer 10 jaar gekost.”
“En dan hebben we het nog niet eens over de verkoop van zo’n nieuwe soort. Dat is gewoon een hele andere tak van sport. Daarvoor werken we samen met kwekerijen en agenten in het buitenland. We verkopen licenties, zodat er in andere landen ook gekweekt kan worden met onze nieuwe soort. Colombia en Kenia zijn bijvoorbeeld grote bloemenlanden omdat ze een goed klimaat hebben en lage arbeidskosten. Maar dat moet je wel ‘even’ regelen allemaal.”
Accountant attendeerde ons op MKB Fonds Drenthe
Kortom: voordat je iets verdient aan een nieuwe soort, ben je járen verder. “En daar zat precies ons probleem. Wij geloofden absoluut in onze kracht, maar de bank wilde garanties zien. En die konden we niet geven. Op aanraden van onze accountant hebben we toen contact gezocht met het MKB Fonds Drenthe om te kijken naar andere financieringsmogelijkheden. Dave kwam langs voor ons verhaal, werd enthousiast en heeft ons uiteindelijk fantastisch geholpen. Toen het MKB Fonds Drenthe instapte, wilde de bank ook wel meedoen. Superfijn dus om zo’n partner te vinden. Iemand die luistert naar je verhaal en óók gelooft in het uiteindelijke succes.”
Veel méér dan alleen geldschieter
“Het fijne aan het MKB Fonds Drenthe is dat ze veel meer doen dan investeren. Het is echt een partner waar je mee kunt sparren. En je hebt het gevoel dat ze er voor je zijn. Toen corona zijn intrede deed, belde Dave meteen om te vragen hoe het ging. Hij liet zien dat ze erg flexibel waren omdat ze snapten dat een aantal ondernemingen enorm in de stress zaten. Dat vond ik heel fijn. En bij een succes is hij de eerste die met een flesje wijn op de stoep staat. Geweldig toch? Dat doet de bank echt niet hoor! Ik denk dat ik de komende tijd nog regelmatig contact zal zoeken met Dave, omdat hij ook als klankbord voor andere, bedrijfsmatige, fungeert. En hij heeft natuurlijk een enorm netwerk. Zonde om daar geen gebruik van te maken, toch?”
Meer informatie? Kijk op de site van Kwekerij Melenhorst
Benieuwd of MKB Fonds Drenthe ook iets voor jou kan doen? Neem gerust en vrijblijvend contact op!
Andere artikelen
Lees meer artikelen over ondernemen in Drenthe