Bewust leven in een tiny house van Tralaluna
Martin en Manilde Matthijsse gaan hun onderneming Tralaluna uitbreiden met de verhuur van zelfontwikkelde tiny houses op bijzondere locaties in Drenthe. Het worden eigenzinnige en unieke huisjes op wielen, gemaakt van duurzame materialen en lokaal gebouwd met creatieven, bouwers en andere ondernemers ‘met gezond boerenverstand’
Tralaluna is begonnen als hobbyproject in de schuur van de woonboerderij van Martin en Mathilde in Mantinge. Martin knapt in zijn vrije tijd oldtimer kampeerbusjes en caravans op, Manilde laat haar creativiteit erop los en geeft ze een vintage look. Hun ‘Casita on Wheels’ staan op zorgvuldig geselecteerde kampeerterreinen, de kampeerbusjes worden verhuurd inclusief verrassende roadtrip door Drenthe en omliggende provincies. Het Tralaluna concept van ‘living in the slow lane’ wordt door gasten gewaardeerd. Manilde is meer dan fulltime met Tralaluna bezig.
Bewust ervaren
Aanhakend bij het tiny house gedachtegoed heeft het duo nu iets nieuws bedacht, tiny houses on wheels, eigenzinnige originele creaties met een eigen look en gemaakt van duurzame materialen. Voor de ontwikkeling willen Martin en Manilde samenwerken met mensen die aanvullend zijn, zoals bouwers, creatievelingen en recreatieondernemers. De formule zal op Tralaluniaanse wijze uitgebreid worden door de huisjes via een speciale website te verhuren op kleinschalige natuurcampings, boerenerven of grond van particulieren in Drenthe. ‘Mensen die nadenken over een tiny house kunnen dan echt ervaren hoe het is om bewust te genieten en te minderen’, vindt Martin.
Doorpakken
Tralaluna is tot nu steeds organisch gegroeid. Maar met de nieuwe plannen wordt het echt een onderneming. Er zijn financiële middelen nodig om de huisjes te bouwen, voor het verhuurconcept en de marketing. En tijd. ‘Ik heb een jaar onbetaald verlof opgenomen om er vol voor te gaan’, vertelt Martin. ‘Kwestie van lef hebben. En best spannend.’
Op zoek naar financiële dienstverlening stuitten Martin en Manilde op Leader Subsidie voor Zuidwest-Drenthe en kwam via de bank het MKB Fonds Drenthe in beeld. Dave de Groot, investment manager van het fonds zag de potentie van de plannen. Hij adviseerde een expert in de arm te nemen om het businessplan verder aan te scherpen en wees op de mogelijkheid om via crowdfunding aanvullende financiering bij elkaar te krijgen.
Best pittig
‘Alleen voor het zoeken naar financiering, het schrijven van een subsidieaanvraag en het opstarten van een crowdfundingcampagne zou je al een sabbatical opnemen.’ Manilde kijkt terug op een paar maanden keihard werken. ‘Het was best pittig. Maar nu lijken de signalen op groen te gaan. Een gelopen race was het zeker niet, met Dave en Emmy aan tafel. Ze zijn makkelijk benaderbaar maar wel kritisch en hebben flink druk op het proces en de plannen gezet. En dat voelde overigens goed hoor. Daar krijg je als ondernemer alleen maar vertrouwen van. Ja, we zijn goed geholpen door het MKB Fonds Drenthe.
Andere artikelen
Lees meer artikelen over ondernemen in Drenthe